INFORMACE O ALERGENECH
Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka
o tom zda uvařený pokrm, nebo nabízená potravina, obsahuje alergeny – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 – jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační.
Přítomnost alergenu v pokrmu a nápoji je označena na jídelním lístku
číslem. Seznam legislativně stanovených alergenů je umístěn vedle
jídelního lístku.
Informace o obsahu alergenů v pokrmech a nápojích bude podána strávníkovi na vyžádání ústně vedoucí ŠJ nebo kuchařkou ŠJ.
ALERGENY – seznam:
1 Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda,
kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
2 Korýši a výrobky z nich
3 Vejce a výrobky z nich
4 Ryby a výrobky z nich
5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7 Mléko a výrobky z něj
8 Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy,
kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie
a výrobky z nich
9 Celer a výrobky z něj
10 Hořčice a výrobky z ní
11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12 Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l,
vyjádřeno SO2
13 Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14 Měkkýši a výrobky z nich
11. 12. 2014 Šárka Šmejdová
vedoucí ŠJ
Alergeny