INFORMACE O ALERGENECH

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka

o tom zda uvařený pokrm, nebo nabízená potravina, obsahuje alergeny – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 – jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační.

Přítomnost alergenu v pokrmu a nápoji je označena na jídelním lístku

číslem. Seznam legislativně stanovených alergenů je umístěn vedle

jídelního lístku.

Informace o obsahu alergenů v pokrmech a nápojích bude podána strávníkovi na vyžádání ústně vedoucí ŠJ nebo kuchařkou ŠJ.

ALERGENY – seznam:

1 Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda,

kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)

2 Korýši a výrobky z nich

3 Vejce a výrobky z nich

4 Ryby a výrobky z nich

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7 Mléko a výrobky z něj

8 Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy,

kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie

a výrobky z nich

9 Celer a výrobky z něj

10 Hořčice a výrobky z ní

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12 Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l,

vyjádřeno SO2

13 Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

11. 12. 2014 Šárka Šmejdová

vedoucí ŠJ

Alergeny